A A A

Miód może wzbogacić smak lodów chałwowych - oto przepis:

Składniki na 1 litr lodów:

- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego niegotowanego (300 g)

- pół szklanki pasty sezamowej tahini*

- 300 ml śmietany kremówki 36%

- 1,5 szklanki pełnego mleka

- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

- 3 - 5 łyżek miodu

Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i podgrzać. Podgrzewać, mieszając, by składniki się połączyły, do gładkości. Przykryć folią spożywczą, wystudzić. Schłodzić do temperatury lodówkowej (najlepiej przez całą noc).

Mieszankę przelać do maszyny do lodów i dalej postępować według instrukcji jej producenta.

Lody można również wykonać bez maszyny - schłodzoną mieszankę z lodówki zmiksować, by lody się napuszyły, przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki. Podczas chłodzenia kilka razy zamieszać w pojemniku łyżką lub mikserem, by nie wytworzyły się kryształki lodu.

* Pasta Tahini

Jest to pasta na bazie nasion sezamu.

Składniki na około 2 szklanki tahini:

- 4 szklanki ziaren sezamu

- 2/3 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego

Sezam wysypać na suchą dużą blaszkę i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200ºC na około 10 minut. W trakcie można sezam zamieszać. Powinien się lekko zarumienić, nie może zbrązowieć ani się przypalić. Wyjąć, odstawić do ostudzenia (sezam można również uprażyć na suchej patelni).

Po tym czasie sezam zmiksować z olejem za pomocą malaksera lub blendera na gładką masę (zajmie to kilkanaście minut). W masie nie powinno być widocznych ziaren sezamu.

Tahini można przechowywać w zakręconym słoiku, w lodówce, do 2 miesięcy.

Smacznego:-)

fot. www.pszczeliskarb.pl

fot. www.pszczeliskarb.pl

Przepis znaleźliśmy na stronie mojewypieki.pl. Wykonanie i ewentualne modyfikacje - pszczeliskarb.pl

 

{jcomments on}