A A A

Składniki:

- 3,5 szklanki mąki tortowej

- 4 jajka

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- 2 łyżki przyprawy do piernika

- ¾ szklanki cukru

- 4 łyżki oleju

- 500 ml miodu

- 0,5 szklanki świeżo parzonej kawy (może być  z kawa z kawiarki lub parzona tradycyjnie)

- zapach rumowy

- szczypta soli

- 1,5 szklanki posiekanych bakalii – orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa – zależy od gustu:-)

Sposób przyrządzenia:

Mąkę wymieszaj z solą, proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą korzenną. Jajka (w całości) ubij mikserem, aby uzyskać puszystą pianę. Następnie, stale ubijając, dodaj stopniowo cukier. Kolejne składniki, które musisz dodać w trakcie ubijania to kawa, aromat, miód i olej.

Nadszedł czas na suche składniki, które najlepiej jest dodawać w trzech porcjach stale mieszając. Dodaj bakalie i wymieszaj.

Przełóż do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką dużej prostokątnej blachy. Piecz około godziny w temperaturze około 170 stopni do tzw. suchego patyczka.

A oto efekt:-)

fot. www.pszczeliskarb.plfot. www.pszczeliskarb.pl

Smacznego:-)

Przepis znaleźliśmy na stronie mojewypieki.pl. Wykonanie i ewentualne modyfikacje - pszczeliskarb.pl

{jcomments on}