Składniki:
- 3,5 szklanki mąki tortowej
- 4 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- ¾ szklanki cukru
- 4 łyżki oleju
- 500 ml miodu
- 0,5 szklanki świeżo parzonej kawy (może być z kawa z kawiarki lub parzona tradycyjnie)
- zapach rumowy
- szczypta soli
- 1,5 szklanki posiekanych bakalii – orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa – zależy od gustu:-)
Sposób przyrządzenia:
Mąkę wymieszaj z solą, proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą korzenną. Jajka (w całości) ubij mikserem, aby uzyskać puszystą pianę. Następnie, stale ubijając, dodaj stopniowo cukier. Kolejne składniki, które musisz dodać w trakcie ubijania to kawa, aromat, miód i olej.
Nadszedł czas na suche składniki, które najlepiej jest dodawać w trzech porcjach stale mieszając. Dodaj bakalie i wymieszaj.
Przełóż do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką dużej prostokątnej blachy. Piecz około godziny w temperaturze około 170 stopni do tzw. suchego patyczka.
A oto efekt:-)
fot. www.pszczeliskarb.pl
Smacznego:-)
Przepis znaleźliśmy na stronie mojewypieki.pl. Wykonanie i ewentualne modyfikacje - pszczeliskarb.pl
{jcomments on}