Składniki:
- Filet z kurczaka – około 0,5kg
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki miodu
- 1 cytryna
- zioła prowansalskie
- 2 ząbki czosnku
- Sól, pieprz
Sposób przyrządzenia
Przygotuj zalewę:
Wymieszaj oliwę z miodem, sokiem z połówki cytryny (drugą połówkę pokrój w plastry – będzie Ci potrzebna do obłożenia fileta). Dodaj czosnek posiekany lub wyciśnięty w prasce, zioła prowansalskie, sól i pieprz.
Umyty filet z kurczaka natrzyj zalewą, ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej pozostałą częścią zalewy. Na wierzch połóż plastry cytryny.
fot. www.pszczeliskarb.pl
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około godziny, aby uzyskać mniej więcej taki efekt:
fot. www.pszczeliskarb.pl
Nasz miodowy filet możemy podawać z różnymi dodatkami. My wybraliśmy tradycyjne zestawienie z ziemniaczkami i surówką z kapusty pekińskiej.
fot. www.pszczeliskarb.pl
Smacznego:-)
Wykonanie- www.pszczeliskarb.pl
{jcomments on}